Verduurzamen accommodatie

Verduurzamen accommodatie

Accommodatie is de fysieke locatie: het terrein en de huisvesting, en alles wat daaraan bevestigd is, zoals wanden, vloeren, daken en gevels. Het verduurzamen van je accommodatie helpt o.a. bij het verminderen van je waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen, en draagt zo bij aan een gezondere leefomgeving. 

Deel je tips en acties

ACTIES EN TIPS

Tip: Identificeer energieverspillende bronnen

Vervang verouderde apparaten en verlichtingssystemen, zoals gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting, verbeter de isolatie van ramen en deuren, zet elektronische apparatuur uit wanneer je deze niet gebruikt. Kies voor apparaten met energielabel A+++. Deze zijn al veel zuiniger dan een apparaat met label A of A+.

Verduurzamen accommodatie

Duurzame verbouwing monumentaal Pieter Teylers Huis

De afgelopen jaren is het Teylers Huis, onderdeel van Teylers Museum, gerestaureerd, waarbij veel state of the art verduurzamingstechnieken zijn toegepast. Ze maakten gebruik van de Groene Menukaart om het monumentale pand te verduurzamen.

Lees meer

Tip: Installeer waterbesparende voorzieningen

Installeer waterbesparende voorzieningen, zoals toiletten met laag waterverbruik. Zorg er ook voor dat er geen lekkages zijn en repareer ze indien nodig.

Verduurzamen accommodatie

Netwerk Groene Plantage werkt samen

Het begon met een gedeelde Warmte Koude Opslag tussen de Hermitage en de Hortus Botanicus in Amsterdam, en breidde zich uit tot een netwerk van culturele organisaties tot aan buurtverengingen. Met één gezamenlijk doel: een duurzame en leefbare buurt.

Lees meer

Tip: Verduurzaam je pand met behulp van De Groene Menukaart

De checklist en toolkit op degroenemenukaart.nl helpen jou met het zetten van de eerste stappen om je pand energiezuinig te maken. Ontdek ook welke subsidies en leningen er beschikbaar zijn.

Verduurzamen accommodatie

Meten is weten

Er zijn verschillende internationale certificeringsmethodes om de duurzaamheid van je organisatie te meten en te beoordelen. Eén daarvan is BREEAM. Het Kröller-Müller Museum behaalde de hoogste score ooit door een museum wereldwijd.

Lees meer

Tip: Gebruik de meters ongebruikte ruimte van je platte dak en leg een groen dak aan

Je kunt er energie opwekken, de stad koelen en gezonder maken, met beplanting de levensduur van de daken verlengen en de biodiversiteit vergroten. RooftopRevolutions.nl geeft een overzicht van alle organisaties in Nederland die zich bezighouden met het vergroenen van daken, tuinen en binnenplaatsen.

Verduurzamen accommodatie

Duurzame investeringen

In het Oorlogsmuseum in Medemblik is bij één van de museale panden – met een oppervlakte van 1.000m2 – het dakleer vervangen en isolatiemateriaal aangebracht. Ondanks dat dit een grote kostenpost was voor de stichting, hebben zij er toch voor gekozen om €2.000 extra te investeren in wit dakleer in plaats van het traditionele zwarte dakleer. Dit dakleer gaat langer mee en het pand warmt in de zomer minder op zodat de airco vaker uit kan blijven.

Lees meer

Doorspoelen zonder drinkwater

Ongeveer 90 procent van de urinoirs in Tivoli Vredenburg zijn ‘waterloos’ en daarmee besparen ze ongeveer 1 miljoen liter drinkwater. Ook zijn alle (koud)waterkranen in de wc’s voorzien van waterbesparende knoppen.

Lees meer

Afval krijgt een nieuw leven

Op de laatste dag van een festival ligt het terrein vaak vol met afval. De festivalorganisatie heeft vaak niet het geld, de mankracht of technologie om het te recyclen. Om die reden is Lowlands gaan samenwerken met Uppact. Zij zetten het afval om in hoogwaardige, nieuwe en recyclebare producten, zoals bouwmaterialen. Zo zijn de picknicktafels voor Lowlands 2023 gemaakt van het afval uit 2022.

Lees meer

Klimaatneutrale kerk

De Eusebiuskerk in Arnhem wil de meest duurzame kerk van de wereld worden en daarom willen ze af van fossiele brandstoffen voor het verwarmen van de kerk. Studenten van de HAN-University onderzoeken in ‘een living lab’ hoe de kerk met waterstofgas verwarmd kan worden. Waterstof is een duurzamere optie want bij waterstof komt geen CO2 vrij.

Lees meer

In samenspraak met de omgeving

Theater Rotterdam heeft de droom om de groenste Schouwburg van Nederland te worden. Zij namen dan ook het initiatief om met het project ‘7 Square Endeavour’, aan een klimaatneutraal Schouwburgplein te werken. Er zijn polderdaken met waterbuffers aangelegd en het leidde tot een water- een energie- en een dakenplan, die grotendeels in werking zijn gezet. De basisgedachte daarbij was dat verduurzaming alleen in samenspraak met de omgeving tot stand gebracht kan worden.

Lees meer

Duurzaamheidsmaatregelen Centraal Museum en Nijntje Museum

De gehele klimaatinstallatie van de 1920-vleugel in het Centraal Museum is vervangen. Het dak en de gevel- en buitenwandopeningen zijn geïsoleerd, waardoor het warmteverlies wordt beperkt. Ook wekken ze door middel van zonnepanelen energie op en heeft het museum een warmtepomp. Tijdens de bouwperiode werd bovendien de gehele klimaatinstallatie vervangen door een energiezuiniger exemplaar. Naar verwachting gaat de nieuwe collectieopstelling in de 1920-vleugel eind 2023 open.

Lees meer

Tip: Apparaten uitzetten

Op stand-by stand wordt toch nog energie verbruikt. Zet apparaten (ook beeldschermen, printers, modem, oplaadbare telefoons etc.) helemaal uit na gebruik.

Tip: Warmtebeeldcamera

Laat enkele warmtebeeldopnames maken met behulp van een infraroodcamera. Dit geeft inzicht in de plaatsen waar warmte het gebouw verlaat.

Verduurzamen accommodatie

Op koers naar een eco-positief museum

Het Scheepvaartmuseum wil in uiterlijk 2030 een eco-positief museum zijn. De afgelopen jaren zijn op alle gebouwonderdelen – asset, beheer en gebruik – BREEAM-certificaten behaald. Daarnaast was een belangrijk doel is het verlagen van het energieverbruik binnen de bestaande huisvesting. Door het realiseren van een Warmte Koude Opslag (WKO) is het gasverbruik in 2022 spectaculair gedaald (-94%). Ook het creëren van extra geklimatiseerde tentoonstellingszalen heeft het energieverbruik verminderd.

Bekijk hier de infographic

Toolkit De Groene Kerk (Energie & Klimaat)

Moet je de kerk rigoureus verbouwen om een groene kerk te worden? Of kan je ook kleine aanpassingen doen om energiezuinig te zijn? Op het platform Groene Kerken vind je vele praktische tips rond energie, inkopen, zuinig gebruik, verlichting, water, zonnepanelen en gebouwbeheer.

Lees meer

Adviezen verduurzaming kerken

Afgelopen jaar zijn er, onder meer via deze nieuwsbrief en webinars van het RCE, vragen door kerkbeheerders gesteld over specifieke verduurzamingsonderwerpen waarmee men ‘worstelt’ bij de aanpassingen voor het kerkgebouw. De vragen zijn nu verzameld en van advies voorzien door de specialisten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en vanaf nu te lezen op de website toeksomtreligieuserfgoed.nl. Er is een start gemaakt met de thema’s Isolatie en Ecosystemen. De thema’s Installaties, Energieopwekking, Ventilatie en Subsidies volgen binnenkort.

Lees meer

Een idee of kennis delen?

We staan open voor samenwerking en nieuwe ideeën. Als je zelf een idee hebt of waardevolle kennis wilt delen, neem dan gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om van je te horen en de duurzaamheid in de sector te bevorderen.