Transport

Transport

Reisbewegingen van publiek, werknemers, leveranciers en het transport van decors of collectie kunnen een grote uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. Heroverweeg daarom de gehele reisbeweging: kunnen de transportstromen en reisbewegingen duurzamer en hoe stimuleer je dat 

Deel je tips en acties

ACTIES EN TIPS

Tip: Samenwerking met het openbaar vervoer

Werk samen met het plaatselijke openbaarvervoerbedrijf om kortingsregelingen of gereduceerde tarieven aan te bieden aan bezoekers. Dit kan mensen aanmoedigen om het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van individueel vervoer.

Transport

Meer samenwerken en minder vuilniswagens

In de Plantage buurt in Amsterdam laten het Wereldculturen Museum, Carré, de Hortus, ARTIS. Joods Historisch Museum, Scheepvaart Museum en NEMO hun afval ophalen door de elektrische boten van Mokum Mariteam. Dit zorgt voor 45 vuilniswagens per week minder.

Lees meer

Tip: Zorg voor goede fietsvoorzieningen

Stimuleer je medewerkers om met de fiets naar werk te komen door een kilometervergoeding te geven voor fietsers. Sinds 2020 heeft de overheid het ook fiscaal aantrekkelijker gemaakt voor mensen om met een fiets van de zaak naar werk te gaan.

Transport

Duurzame verbindingen

Het Scheepvaartmuseum werkt samen met culturele partners uit de buurt om een eco-neutrale rondvaartverbinding te realiseren die bekende én onbekende culturele attracties in Amsterdam Centrum-Oost via het water op een duurzame manier met elkaar verbindt. Hiermee willen ze een bijdrage leveren aan een uitstootvrij Amsterdam in 2025.

Lees meer

Tip: Duurzaam transport

Indien bezoekers of medewerkers toch met de auto komen, stimuleer dan om duurzame transportopties te gebruiken, zoals carpoolen of elektrische voertuigen. Bied mogelijkheden voor het opladen van elektrische voertuigen, indien van toepassing.

Elektrisch vervoer

Het Nationale Theater (Den Haag) zorgt voor 100% elektrisch vervoer voor alle bezoekers die na een voorstelling een taxi naar huis willen nemen. Benieuwd naar wat ze nog meer doen aan duurzaamheid binnen het theater?

Lees meer

Duurzaam op tour

Jakop Ahlbom Company schreef een plan om hun tour zo duurzaam mogelijk in te richten. Hierin staan de volgende punten: alle vrachtwagens gaan rijden op HVO100, cast & crew carpoolt met elektrische auto’s, bij internationaal touren kiezen ze voor de trein en de catering tijdens de tour zal vegetarisch zijn.

Lees meer

Uit de eigen collectie

Centraal Museum heeft de zomertentoonstelling geïntroduceerd. In plaats van drie grote stallententoonstellingen, werken ze in de toekomst met grote stallententoonstelling in het voor- en najaar. Tijdens de zomertentoonstelling worden met name werken uit de eigen collectie ingezet, zodat het aantal bewegingen van kunst van en naar het museum wordt verminderd.

Lees meer

Met de bakfiets

Voor workshops in de wijken van Utrecht heeft het Centraal Museum een bakfiets aangeschaft, zodat reproducties van werken duurzaam vervoerd kunnen worden.

Lees meer

Green Touring Support

Om de normalisering van duurzamere reisopties te stimuleren, lanceerde ESNS in 2022 Green Touring Support. Artiesten kunnen hun duurzame transportplannen aan het festival voorstellen en ESNS biedt een financiële compensatie – gefinancierd door de Solidarity Eco Tax – voor het verschil tussen de conventionele optie (bv. reizen per vliegtuig) en de groenere optie (bv. reizen per trein).

Lees meer

Verminder de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer

Met de interactieve mobiliteitsscan ‘MobilityAnalyst‘ verkrijgt de werkgever inzicht in het woon-werkverkeer van de medewerkers, waarmee je verder aan de slag kunt bij het maken van nieuw mobiliteitsbeleid, het besparen van kosten of het terugdringen van CO2-uitstoot. Muziekgebouw Eindhoven ging hier al mee aan de slag.

Lees meer

ESNS x Choo Choo

ESNS werkt samen met treinreisbureau Choo-Choo om de internationale reis van artiesten en bezoekers naar Groningen op een duurzame manier te boeken. Net als ESNS zet Choo-Choo zich in voor een duurzame samenleving voor toekomstige generaties. Door ESNS te steunen in hun doel om hun CO2-uitstoot te verminderen, gaat Choo-Choo de uitdaging aan om klimaatvriendelijk vervoer te regelen voor alle internationale artiesten & bezoekers van ESNS.

Lees meer

Een idee of kennis delen?

We staan open voor samenwerking en nieuwe ideeën. Als je zelf een idee hebt of waardevolle kennis wilt delen, neem dan gerust contact met ons op. We kijken ernaar uit om van je te horen en de duurzaamheid in de sector te bevorderen.